Naš kraj

Med Piranom in Izolo

Strunjan

Strunjan (italijansko Strugnano) je razloženo obalno naselje med Izolo in Piranom v občini Piran. Leži ob strunjanskem zalivu, v dolinci Strunjanskega potoka in na prisojnih pobočjih griča Ronka (116 m), ki se na severu strmo spušča proti morju in konča z visokim flišnim klifom.

Sestavljajo ga zaselki Karbonar, Marčane, Pretski Grič, Ronek in Sv. Duh. Na koncu zaliva so delno opuščene Strunjanske soline. V bližini je tudi manjša laguna, imenovana Štjuža. V naselju se odcepi krajevna cesta, ki pelje prek Pacuga in Belega križa v Piran. Ob glavni cesti Koper - Sečovlje je zanimiv drevored pinij.

Strunjan je turistično manj razvit od bližnjega Portoroža, čeprav so tudi tu hoteli, namenjeni tistim, ki si želijo mirnejšega oddiha. Prebivalci se še ukvarjajo s pridelovanjem zgodnjih vrtnin, sadjarstvom in vinogradništvom.

Blizu rtiča Strunjana stojita nekoč božjepotna župnijska cerkev Matere božje in ob njej nekdanji benediktinski samostan, kjer se nahaja Center za usposabljanje Elvire Vatovec. V kraju je slovenska in italijanska osnovna šola.

Del območja je zaščiten kot Krajinski park Strunjan.


{mosmap width='800'|height='400'|lat='45.52827'|lon='13.60378'|zoom='15'|mapType='Satellite'|text='Strunjan'|tooltip='Strunjanske soline in stjuža.'|marker='1'|align='center' }


Krajinski park Strunjan obsega večji del Strunjanskega polotoka, ki predstavlja značilen vzorec flišne pokrajine obalnega območja. Zavarovan je od leta 1990. Njegove posebnosti in vrednote so razloženi tip poselitve, kulturne terase, soline (etnološki in tehnični spomenik) ter sedem domačij (etnološki spomenik). Spomenika oblikovane narave sta park ob Vili Tartini ter dvostranski drevored pinij ob magistralni cesti.

Naravovarstveno sta zanimiva predvsem laguna Stjuža (soline) in severna stran polotoka. Laguna in soline so stičišče morskega in kopnega vodnega elementa s specifičnimi ekološkimi razmerami, ki pogojujejo posebej prilagojene življenjske oblike. Zaradi svojih geoloških in geomorfoloških značilnosti, velike biotske pestrosti je izjemnega pomena z vidika varovanja naše naravne dediščine. Je najdaljši neprekinjen del naravne obale v Tržaškem zalivu.

Naravni rezervat Strunjan

Naravni rezervat Strunjan je del krajinskega parka Strunjan in obsega 4 km dolgo severno obalo Strunjanskega polotoka med Simonovim in Strunjanskim zalivom ter pripadajoči 200 metrski pas obalnega morja. Površina celotnega rezervata je 160 ha, razmerje kopno : morje pa 1:2,5. Najznačilnejši del rezervata so prepadne stene klifa, visoke do 80 m, zgrajene iz mehkih flišnih plasti, ki jih morje, veter in dež z lahkoto neprestano oblikujejo in spreminjajo. Strunjanski klif je največja znana obmorska flišna stena ob vsej jadranski obali. (Robert Turk)

 
We use cookies
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so bistveni za delovanje strani, medtem ko drugi pomagajo izboljšati to stran in uporabniško izkušnjo (piškotki za sledenje). Sami se lahko odločite, ali želite dovoliti uporabo piškotkov ali ne. Upoštevajte, da če jih zavrnete, morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcionalnosti spletne strani.